Släng inte dina bananskal! Du kommer att förvånas över vad du kan göra med de fruktskal du annars kastar i soporna (eller förhoppningsvis på komposten). Att laga mat på detta sätt är inte bara hållbart, utan också nyttigt. Här är 16 aptitretande veganska bananskalsrecept. Lär dig att äta bananskal och komma lite närmare “zero waste”!
Är bananskal giftiga?
Nej! De är ätbara, och faktiskt hälsosamma – fullpackade med näringsämnen. De innehåller stora mängder nyttigheter som vitamin B6 och B12, samt kalium och magnesium. I många delar av världen är bananskal en del av köket, men bananskal är inte vanliga som föda i väst. Det är mycket viktigt att rengöra banaskalen noggrant innan du lagar och äter dem, eftersom frukterna kan ha besprutats på bananplantagen. Välj alltid ekologiska bananer. Bananskal lagas i allmänhet till på något sätt, kokas, grillas eller steks, men de kan ätas råa i till exempel en smoothie.