10 spindlar som gärna flyttar in

Där det finns människor finns det spindlar. En rad olika spindelarter trivs i eller kring ditt hus. De flesta av dessa spindlar är inte alls farliga för människor – vissa kan faktiskt bli både husdjur och effektiva skadedjursbekämpare. Vi har letat på väggar, i garderober och på YouTube efter några av de vanligaste husspindlarna – Kolla och lär!

Hoppspindel – det bästa husdjuret?

Hoppspindlar är en av de vanligaste spindeltyperna och även en av de sötaste. Hoppande spindlar är små till medelstora spindeldjur som kan hoppa upp till 25 gånger sin egen kroppslängd. De har extremt god syn. Även om hoppspindlar… Läs hela texten

Hoppspindel – det bästa husdjuret?

Hoppspindlar är en av de vanligaste spindeltyperna och även en av de sötaste. Hoppande spindlar är små till medelstora spindeldjur som kan hoppa upp till 25 gånger sin egen kroppslängd. De har extremt god syn. Även om hoppspindlar är giftiga är de inte skadliga för människor och attackerar sällan. Men är hoppspindlar bra husdjur? Kolla på videon för att ta reda på det.

Svart husspindel

Svart husspindel är en svart, robust spindel som ofta håller till i hörn, dörrposter eller fönster. Svarta husspindlar är giftiga men anses inte vara farliga. Deras bett kan vara smärtsamma, men de attackerar sällan människor.

Svart husspindel

Svart husspindel är en svart, robust spindel som ofta håller till i hörn, dörrposter eller fönster. Svarta husspindlar är giftiga men anses inte vara farliga. Deras bett kan vara smärtsamma, men de attackerar sällan människor.

Vargspindel

Vargspindlarnas kroppar kan bli över 2,5 centimeter långa. Dessa spindlar har åtta ögon som ger dem utmärkt syn. Vargspindlar, även kallade jaktspindlar, är inte fientliga och kan bli ganska bra husdjur. De injicerar gift (inte sk… Läs hela texten

Vargspindel

Vargspindlarnas kroppar kan bli över 2,5 centimeter långa. Dessa spindlar har åtta ögon som ger dem utmärkt syn. Vargspindlar, även kallade jaktspindlar, är inte fientliga och kan bli ganska bra husdjur. De injicerar gift (inte skadligt för människor) när de biter men attackerar endast om de provoceras. Vargspindlar är också värdefulla insektsjägare och kan hjälpa till med skadedjursbekämpning på lantbruk och i trädgårdar. I Sverige finns över 50 olika arter av vargspindel.

Kukulcania hibernalis

Denna spindelfamilj flyttar gärna inomhus. Kukulcania hibernalis, eller sydlig husspindel, är en stor spindel som kan bli upp till sex centimeter (med benen utsträckta) och leva upp till åtta år. De är inte skadliga eller giftiga … Läs hela texten

Kukulcania hibernalis

Denna spindelfamilj flyttar gärna inomhus. Kukulcania hibernalis, eller sydlig husspindel, är en stor spindel som kan bli upp till sex centimeter (med benen utsträckta) och leva upp till åtta år. De är inte skadliga eller giftiga för människor. Mycket ovanlig i Sverige, men har hittats i importerade amerikanska bilar. 

Brunspindel

Dessa spindlar lever vanligtvis i skogen men hittar ganska ofta in i hus. Brunspindlar eller loxosceles reclusa är mellan 6 och 20 millimeter långa. Deras gift kan vara skadligt för människor, särskilt för barn eller dem med ett s… Läs hela texten

Brunspindel

Dessa spindlar lever vanligtvis i skogen men hittar ganska ofta in i hus. Brunspindlar eller loxosceles reclusa är mellan 6 och 20 millimeter långa. Deras gift kan vara skadligt för människor, särskilt för barn eller dem med ett svagt immunförsvar. Brunspindlar är vanliga i till exempel USA, men finns inte i Sverige.

Luffarspindel

Luffarspindlar är 8-15 millimeter långa och finns sällan inne i hus. Luffarspindeln anses inte längre vara giftig, men kan bita om den känner sig trängd. De är relativt ovanliga i Sverige, men har observerats i Skåne och Halland.

Luffarspindel

Luffarspindlar är 8-15 millimeter långa och finns sällan inne i hus. Luffarspindeln anses inte längre vara giftig, men kan bita om den känner sig trängd. De är relativt ovanliga i Sverige, men har observerats i Skåne och Halland.

Större husspindel

Dessa enorma spindlar är i allmänhet fridfulla och biter vanligtvis inte människor eller husdjur. Spindlarnas benspann varierar mellan 25–100 millimeter. Större husspindelns syn är ganska begränsad, och den kan förmodligen bara ur… Läs hela texten

Större husspindel

Dessa enorma spindlar är i allmänhet fridfulla och biter vanligtvis inte människor eller husdjur. Spindlarnas benspann varierar mellan 25–100 millimeter. Större husspindelns syn är ganska begränsad, och den kan förmodligen bara urskilja ljus eller mörker. Den finns i hela Europa förutom på Island.

Lockespindel och dallerspindel

I engelsktalande länder används termen “pappa långben” för två olika arter – lockespindlar och dallerspindlar. I Sverige används den istället för lockespindel och insekten harkrank. Både lockespindel och dallerspindel äter myggor … Läs hela texten

Lockespindel och dallerspindel

I engelsktalande länder används termen “pappa långben” för två olika arter – lockespindlar och dallerspindlar. I Sverige används den istället för lockespindel och insekten harkrank. Både lockespindel och dallerspindel äter myggor och flugor och kan vara ganska på att bekämpa skadedjur. Dallerspindlar är giftiga men inte skadliga för människor. Lockespindlar har inget gift alls. Spindelns kropp är ganska liten, men benen kan bli upp till 50 millimeter långa, därav “pappa långben”.

Större sporrspindel

Små gula eller beige spindlar som varierar i storlek från 5–15 millimeter. Dessa spindlar har käkar kraftiga nog att bita en människa, men är bara milt giftiga. Deras bett kan dock orsaka smärta och svullnad, och i ovanliga fall i… Läs hela texten

Större sporrspindel

Små gula eller beige spindlar som varierar i storlek från 5–15 millimeter. Dessa spindlar har käkar kraftiga nog att bita en människa, men är bara milt giftiga. Deras bett kan dock orsaka smärta och svullnad, och i ovanliga fall illamående. Mycket sällsynt i Sverige, men har siktats på bland annat Gotland och Öland – där främst i kärr.

Trattminörspindel

Det här är inte en spindel som du kommer att hitta i eller runt ditt hus – om du inte bor inom en 100-kilometers radie från Sydney, Australien. Trattminörspindel, eller Sydney funnel-web spider, är mycket giftig, och dess bett kan… Läs hela texten

Trattminörspindel

Det här är inte en spindel som du kommer att hitta i eller runt ditt hus – om du inte bor inom en 100-kilometers radie från Sydney, Australien. Trattminörspindel, eller Sydney funnel-web spider, är mycket giftig, och dess bett kan orsaka allvarlig sjukdom och till och med dödsfall om man inte får behandling inom några timmar. Spindelns kroppslängd kan vara upp till fem centimeter.